Mandle natural lúpané, 1kg
Zloženie: španielske lúpané mandle communa
Výživové hodnoty na 100g výrobku: energetická hodnota 2694KJ (644Kcal), tuky 58,71g - z toho nasytené mastné kyseliny 10,51g, sacharidy 2,5g - z toho cukry 2,2g, bielkoviny 20,49g, soľ <0,01g
Krajina pôvodu a balenia: Španielsko
Zaujímavosti: Mandle obsahujú kolo 50% tuku, 20-25% bielkovín (viac ako mäso) a asi 10% sacharidov. Ide o plod s najvätším obsahom vápnika (270mg), čo je dôležité pre ludí, ktorí majú problémy s laktózou či majú požiadavky na vyšší príjem vápnika. Obsahujú i veľa horčíku (má pri pravidelnom užívaní ukľudňujúci účinok), vitamínu E (antioxidant), zinku (dôležitý pre imunitu) a majú vysoký obsah vlákniny.
Zopár ďalších dôvodov, prečo si dať mandle:
- výborný preventívny prostriedok proti rakovine
- horčík, vápnik a ďalšie prvky v nich obsiahnuté podporujú rast vlasov, nehtov, zpevňujú kosti a zubnú sklovinu
- vhodný doplnok k osteropóze a demineralizácii kostí
- dobrý zdroj energie pre diabetikov
- znižujú hladinu LDL cholesterolu v krvi
- zlepšujú akné
- posilujú nervovú sústavu
Použitie: Môžete priamo použit do koláčov, na prípravu vynikajúceho mlieka alebo rovno do pusy. Mlieko si vyrobíte z lúpaných i nelúpaných mandlí. Stačí dať večer namočiť 80-100g, ráno zliať vodu a rozmixovat s 1l čerstvej vody (pre nízkotučný nápoj), s 800ml vody pre polotučný nápoj a 600ml na tučný nápoj. Na výrobu smetany použijte 250 – 500ml vody. Precedíte a máte hotovo. Ja osobne používám mandľové mlieko často. Pijú ho deti, dávam ho do palaciniek, kaše. Drť môžete použiť rovnako ako mandľovú múku, napr. i do už spomenutých palaciniek. Rozmixovaním suchých mandlí získate mandľovú múku, ktorá je samozrejme bezlepková. A ak máte dobrý mixér, môžete vyskúšať vyrobiť aj mandľové maslo.